Archive

Posts Tagged ‘zbox’

Zotac HD-ID11-U 1GB memory

March 13th, 2011 No comments

I have been using my Zotac HD-ID11-U Zbox for a little bit now.  Recently I found a stick of 1GB DDR2 6400 ram sitting around my house.  I believe that I originally bought it to put in my Acer REVO 1600, but I haven’t been seeing any playback problems with it.  The Acer only has 1GB of ram in it currently, and I had read articles about it needing 2GB if you want to be ably to do 1080 video.  I don’t have any 1080 videos, because they take up too much space on the server.  Actually it’s mostly likely because I don’t have a 1080p tv.  So here is what I’m going to change I am going to remove:

  • CORSAIR VS2GSDS667D2 2GB 200-Pin DDR2 667 (PC2 5300) Memory
    • Newegg Item #: N82E16820145172
    • Price: $29.99 (Free with Zotac)

and replace it with

  • Crucial CT12864AC800 1GB 200-Pin DDR2 800 (PC2 6400) Memory
    • Newegg Item #: N82E16820148165
    • Price: $23.99 (2010/02/13)

I don’t think that I should have any problems with this setup.  The Zotac has dedicated memory for the video card, where the Acer Revo does not, this means that the Zotac should have more memory available for the system to use.

The reason that I am doing this, is so that I can put the 2GB stick of ram in my laptop.  Currently it only has 2.5GB of ram.  A 2GB stick (same as listed above), and one of the 512MB sticks that came in the laptop.  This should help out running those virtual machines.

Categories: Operating Systems Tags: , ,

XBMC Live – AVS Gear HA-IR01SV Remote

February 24th, 2011 8 comments

I purchased a second AVS HA-IR01SV Remote from newegg for my new Zotac Zbox. I plugged this into my freshly installed XBMC Live 10.0 Zbox setup, and the thing wouldn’t work. The light in the receiver would light up red, and just stay lit up. I sent the first remote back because it didn’t work, and the original one that I had bought worked fine. They sent me a new one, and it didn’t work either.

This time I happened to plug it into my laptop and ran XBMC. The remote worked fine. After looking into the problem I noticed that my Laptop was running version 0.8.7-pre3 of lircd and irw. It showed it was running version 0.8.6 on my  Zotac Zbox when the following commands were run.

lircd -v
irw -v

FYI: you can switch from the XBMC interface to a terminal by pressing alt+ctrl+f2. You can switch back by pressing alt+ctrl+f7. Obviously there are more terminals for f3, f4, f5 and f6.

Apparently the problem is that the new remote is a little bit different, and registers itself a little bit differently. When ‘lsusb’ was run it returned the following:

...
Bus 003 Device 003: ID 1784:0008 TopSeed Technology Corp. #original remote
...
Bus 005 Device 004: ID 1784:0011 TopSeed Technology Corp. #new remote
...

The new remote apparently is not set up by default in the 0.8.6 LIRC. I ran found a post in the xbmc forum that showed a way to do this.

To get the new receiver to work I had to run through the following.

sudo apt-get install dialog
sudo apt-get install lirc-modules-source
sudo nano /usr/src/lirc-0.8.6/drivers/lirc_mceusb/lirc_mceusb.c

This opens an editor where you’ll need to scroll down and add the following in the area with similar looking items.

/* Topseed eHome Infrared Transceiver */
        { USB_DEVICE(VENDOR_TOPSEED, 0x0011) },

You need to exit and save the file. Then you’ll stop LIRC and reconfigure it.

sudo /etc/init.d/lirc stop
sudo dpkg-reconfigure lirc-modules-source

After that you can restart LIRC and test it out with irw.

sudo /etc/init.d/lirc restart
irw

When you run irw you should be able to push the buttons on the remote, and it should give you some feedback on the screen about which button you pushed. Hopefully that’s all that you really need.

If that doesn’t work then you may want to read through this other post that shows a different way to do the same thing. I actually went through both of these, because I tried one and then the other, but I had both IR receivers plugged in but I was only pointing the remote into the new receiver, but it wasn’t working because LIRC was trying to use the original receiver. So it may have really been the second way that got it tor work.  Please let me know if this work for you or not.  If you run across any steps that are missing please post a comment to help others out.

Categories: Media Player Tags: , , , , ,

XBMC Live 10.0 – Zotac HD-ID11-U

February 23rd, 2011 No comments

I have an Acer Revo AR-1600 with XBMC running on it hooked to a different TV. It worked so good I thought I’d do a similar setup for a second TV. The difference this time is that it’s in a room that doesn’t have CAT5 run to it, so I wanted a box with WiFi built in. I selected the following items, and purchased them from newegg. The remote is the same remote as I am using with me Revo. I decided to get the same one again because it works great.

  • Zotac ZBOX HD-ID11-U
    • Newegg Item #: N82E16856173005
    • Price: $249.99
  • AVS Gear HA-IR01SV MCE VISTA Remote Control
    • Newegg Item #: N82E16880121001
    • Price: $21.20
  • Western Digital Scorpio Blue WD2500BEVT 250GB 5400 RPM 2.5″ HDD
    • Newegg Item #: N82E16822136387
    • Price: $46.99 (Free with Zotac)
  • CORSAIR VS2GSDS667D2 2GB 200-Pin DDR2 667 (PC2 5300) Memory
    • Newegg Item #: N82E16820145172
    • Price: $29.99 (Free with Zotac)

Total Cost: $271.19

I’m actually not using the WD HDD for my XBMC box.  Instead I had a 4GB flash drive laying around that I installed XBMC on.  This way I can put the WD HDD in an external case and use it as a portable hard drive to take with my laptop.

Bios Settings

Hold down the ‘del’ key while the machine is booting to get into the bios settup
Exit -> Load Optimal Defaults
Advanced -> ACPI Settings -> General ACPI Configurational Defaults
Advanced -> ACPI Settings -> General ACPI Configuration

  • Suspend mode -> S3 (STR)
  • Repost Video on S3 Resume -> Yes

Getting suspend to work

A Source said that they inserted the USB Mouse and Keyboard on the back USB Ports, they two, that are farthest from the eSata, also resume from S3. The other two, by the eSata, don’t resume from S3. The front USB port resumes form S3 as well.

I simply enabled all the usb ports, that can, to resume from S3, this way if I moved the IR receiver then it would still work. You can try them from the command line with the following:

sudo sh -c 'echo "USB0" > /proc/acpi/wakeup'
sudo sh -c 'echo "USB1" > /proc/acpi/wakeup'
sudo sh -c 'echo "USB2" > /proc/acpi/wakeup'
sudo sh -c 'echo "USB3" > /proc/acpi/wakeup'

Then you can see if it added them to the wakeup by running:

cat /proc/acpi/wakeup

If the remote will now resume from suspend you can have the machine add wakeup to these usb port on startup.

sudo nano /etc/rc.local

Now add the following to the end of the /etc/rc.local file, but before “exit 0″:

echo USB0>/proc/acpi/wakeup
echo USB1>/proc/acpi/wakeup
echo USB2>/proc/acpi/wakeup
echo USB3>/proc/acpi/wakeup

Obviously if you figured out which USB you needed before, then you really only need to add the one. You may want to try the command ‘lsusb’ it may give you some insight as to which USB to use. When in run lsusb it gives me:

Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 003: ID 1784:0008 TopSeed Technology Corp.
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 005: ID 04f2:0402 Chicony Electronics Co., Ltd
Bus 001 Device 004: ID 0930:6545 Toshiba Corp. Kingston DataTraveler 2.0 Stick (4GB) / PNY Attache 4GB Stick
Bus 001 Device 002: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. USB-2.0 4-Port HUB
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 003 Device 003 is my IR Sensor (back bottom USB below eSata below lan) ,
Bus 001 Device 004 is my Thumb drive that I have the OS installed to. When I rebooted my machine ‘lsusb’ gave me the IR Sensor on Bus 003 Device 002, so maybe adding all of them is the best idea.

Categories: Media Player Tags: , ,